Confidenţialitate

Cătălin Tolontan: “Nu fac aceeaşi meserie cu cei de la Antena 3” – VIDEO

Într-o ediţie specială a emisiunii Avocatul Diavolului la Europa FM, Cătălin Tolontan şi Cristian Tudor Popescu au dezbătut somarea de către ANAF a Trustului Intact pentru recuperarea prejudiciului stabilit în urma procesului în care Dan Voiculescu a fost găsit vinovat.

“Eu m-am gândit sincer că, de fapt, cei de la ANAF au făcut intenţionat aşa, ca să le dea apă la moară Antenelor. Dar nu vreau să cad în teoria conspiraţiei. Nu mi se pare util ceea ce fac cei de la Antenă pentru că, şi uman şi sistemic, justiţia va reacţiona la ce fac ei.

Mai au alte procese pe rol care îi vizează pe unii dintre oamenii de acolo, inclusiv şefi sau acţionari, cred că justiţia reactionează la ceea ce pare a fi încercarea de a muta justiţia în stradă şi în pieţe.

Pentru că ei încearcă să redtritibuie rolurile şi nu neapărat că judecătorii vor fi răzbunători, pentru că sper să nu se întâmple, dar cred că Justiţia că şi în cazul primului proces al lui Dan Voiculescu, cred că sentimentul că ei vor să fie mai mult decât pot fi într-o societate democratică îi va costa foarte mult”, a spus Cătălin Tolontan în direct la Europa FM.

Jurnalistul Cătălin Tolontan şi-a început însă pledoaria cu o precizare.

“Fiind angajat al familiei Voiculescu, orice voi spune e uman să fie interpretat, deci nu sunt ritos că voi fi considerat părtinitor.

Dar chiar dacă sunt parte din acelaşi trust, eu nu fac aceeasi meserie cu cei de la Antena 3. Nu înseamnă că regulile după care noi cei de la Gazeta Sporturilor facem lucrurile sunt superioare meseriei aşa cum o definesc cei de la Antena 3, dar sunt diferite cu siguranţă.

Evident că nu sunt de acord cu eroizarea pe care o practică, cu victimizarea, cu transformarea acestui caz de aplicare a unei hotărâri judecătoreşti până la urma într-o acţiune de eroizare.

Cred, că şi domnul Cristan Tudor Popescu, aici nu e vorba de apărarea dreptului de liberă exprimare, dar cred că e vorba de ceva la fel de important şi anume de raportul dintre cetăţean şi stat.

Care a fost exersat şi în acest caz disproporţionat, cred că Trăian Băsescu în prima intervenţie pe care a avut-o în acest dosar a exprimat foarte bine ce se întâmplă în acest dosar, a spus: statul trebuie să se ducă peste cetăţean să-l făcă ţăndari. Mi s-a parut ca-n Revenant: ia ursul du-te peste contributor si fa-l zob.”

Cristian Tudor Popescu a făcut completări la comentariul lui Tolontan, precizând: “Asta urmăresc toţi actorii politici implicaţi în povestea asta în acest moment: să mai smulgă o emoţie de la public, în direcţia asta a sugrumării libertăţii de expresie. (…) Antena 3 a încălcat o regulă dupa care eu m-am ţinut: a prezentat materiale de susţinere a lui Dan Voiculescu şi de atacuri josnice în anumite momente împotriva organelor de justiţie, intrând în felul acesta cu arme şi bagaje cu ceea ce s-a întâmplat cu Dan Voiculescu în justiţie.

La un moment dat aveam pe rol, vreo 32 de procese, eu în calitate de redactor şef la Adevărul sau Gândul. Nici nu mi-a trecut vreodată prin cap să se scrie în ziar despre condamnările pe care le-am suferit eu. Şi am suferit, slava Domnului, condamnare pentru insultă adusă autorităţii, condamnare în procesul cu Petre Roman.

Ori acest lucru a făcut foarte mult rău, după părerea mea, jurnalismului de la Antena 3 unde nu sunt nişte jurnalişti proşti”.