Confidenţialitate

Cătălin Tolontan, despre Colectiv: ”după trei ani de zile în care am încercat să înțelegem ceea ce s-a întâmplat, nu am găsit nici măcar o dovadă a unei teorii a conspirației”

În direct la Europa FM, în Ediția Specială dedicată comemorării a trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, jurnalistul Cătălin Tolontan a amintit de scandalul Hexi Pharma.

”Evident că mă surprinde, e de negândit, ca un stat să nu poată să controleze calitatea dezinfectanților pe care îi livrează în peste 350 de spitale de stat publice.

Pe de altă parte, ce să mă mai surprindă câtă vreme văd că în ultimele luni, cu apropierea acestei comemorări de trei ani de la tragedie, crește la nivelul vectorilor teoria complotului, teoria conspirației, crește ideea că totul a fost de fapt un act terorist sau o mână criminală, dacă nu cumva chiar aparținând Guvernului care a urmat acelei tragedii. Eu, ca jurnalist, pot spune ascultătorilor dumneavoastră un lucru: după trei ani de zile în care am încercat să înțelegem ceea ce s-a întâmplat,  nu am găsit nici măcar o dovadă a unei teorii a conspirației”, a spus Cătălin Tolontan în direct la Europa FM.

La 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, local situat pe strada Tăbăcarilor din București, sute de persoane asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity.

Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul recitalului. Flăcările s-au extins rapid din cauza izolaţiei tavanului.

Tinerii prezenţi în incintă, peste limita admisă de lege, au rămas captivi întrucât uşa de ieşire era prea strâmtă, iar cea pentru situaţii de urgenţă era blocată.

Unele dintre victime au suferit grave arsuri, externe sau interne, ori au fost prinse în busculada creată.

Numărul deceselor a crescut la 64 în lunile care au urmat incendiului. În 2017, un supravieţuitor s-a sinucis pe fondul depresiei, ridicând bilanţul tragediei la 65 de morţi.