Confidenţialitate

Cătălin Predoiu a prezentat un nou proiect de lege pentru desființarea SIIJ până la 31 martie | AUDIO

Ministrul Justiției a prezentat, vineri, nou proiect de lege privind desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție. Cătălin Predoiu spune că pe viitor astfel de dosare vor fi instrumentate de 42 de procurori: 12 la București și 30 în țară.

Aceștia vor fi numiți de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Parchetului General și a parchetelor Curților de Apel:

„Alcătuirea noului sistem care va lua loc SIIJ va fi mult mai eficientă decât ceea ce avem în prezent nu numai prin numărul mai mare de procurori, sunt 42 de procurori în loc de 5 cât funcționează în prezent dar un alt câștig pe care l-am urmărit cu acest nou sistem de lucru este că ducem în teritoriu acest efort de investigație, de anchetă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

7.000 de dosare sunt în prezent în atenția secției speciale, a mai spus Cătălin Predoiu.Care sunt criteriile de selecție pentru o parte dintre cei care vor face parte din noul sistem?

„Procurorii care vor fi anume desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii vor avea o vechime de 15 ani cei de la secția de Urmărire Penală și Criminalistică, respectiv 12 ani cei de la parchetele Curților de Apel, vor trebui să aibă calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani, (…) deci o experiență profesională notabilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de lege a fost făcut după numeroase consultări în sistemul judiciar. Inclusiv joi seară a fost discutat în coaliție, a spus Cătălin Predoiu. Va fi în dezbatere publică până la sfârșitul lunii.

După avizul CSM, va fi aprobat în Guvern, apoi va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot. Cătălin Predoiu spune că secția ar trebui desființată până la finalul lunii martie, așa cum s-a angajat coaliția:

„Termenul maximum prevăzut în programul de guvernare este 31 martie, deci cred că ăla este termenul limită maxim la care trebuie să ne uităm pentru desființarea SIIJ, se poate și mai devreme.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Ani Sandu

Citește și: Ședință CSAT, convocată de Klaus Iohannis pe 26 ianuarie