Confidenţialitate

Cascadorul Szobi Cseh a murit

Szobi Cseh fusese internat pe 12 iunie la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferință hematologică gravă.

Anul trecut, celebrul cascador a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu și tumoare la coloana. A urmat apoi un tratament cu citostatice.

Boala a fost descoperită în urmă cu 2 ani și deși a făcut chimioterapie și radioterapie, Szobi Cseh nu și-a mai revenit – spune șeful clinicii de hematologie și transplant medular de la Fundeni, medicul Daniel Coriu.

Cu toate că medicii i-au spus că mai are numai 8 luni de trait, Szobi Cseh a luptat cu boala mai bine de 2 ani.

Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj – dar şi la producţii străine din Germania, Franţa sau Statele Unite.

Colegul nostru, Victor Marin, a realizat în urmă cu doi ani un reportaj despre centrul GALDIATORUL condus de Szobi Cseh.

O reacție a venit azi de la Directorul Teatrului Național, Ion Caramitru – chiar în timp ce premierul inspecta lucrările de reabilitare a clădirii TNB.

Szobi Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc, într-o familie de secui. Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din București. Tot de atunci a colaborat în calitate de cascador la filmul ‘Dacii’, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în filmele ‘Împușcături pe portativ’, ‘Tom Sawyer și Huckleberry Finn’ (producție franceză) și ‘Serbări galante’ (în regia lui Rene Claire).

În anii 70 și 80 Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române și care conțineau secvențe de lupte și multiple cascadorii dificile și spectaculoase, unele unice la nivel mondial. De altfel, atunci era primul maistru de lupte angajat pe un astfel de post în România. În 1985, o revistă germană l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.

Între 1999 și 2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv ‘Amen’, în regia lui Costa-Gavras.

În urmă cu 3 ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității anunța că a colaborat cu fosta Securitate. Cseh a recunoscut că s-a dus de bună voie la ofițerii Securității pentru a ‘face ordine în studiouri’, explicând că există foarte multă corupție în industria cinematografiei.

Înalta Curte a decis în mai anul acesta că nu a fost colaborator al fostei securitați.