Confidenţialitate

Casa Milà „La Pedrera”: Natură sub formă de clădire – GALERIE FOTO

Casa Milà sau „La Pedrera” este, fără îndoială, una dintre operele arhitectului catalan Antoni Gaudí de maximă inspiraţie, ridicată între anii 1906-1912.

Cunoscută sub numele „La Pedrera” datorită faţadei cioplite în piatră naturală, te transpune parcă în faţa unor valuri împietrite.

Capacitatea de creaţie a celebrului arhitect atinge apogeul său odată cu proiectarea acestei clădiri, comandate de industriaşul barcelonez Pere Milà.

Pere Milà şi soţia acestuia, Roser Segimón, au locuit la etajul principal, iar celelalte etaje erau disponibile pentru închiriat.

Chiar şi astăzi, La Pedrera adăposteşte atât apartamente pentru locuit, cât şi apartamente care sunt închiriate pentru diverse firme.

Faţadele curţii interioare reprezintă un autentic spectacol de forme, lumini şi culori.

Acoperişul

O lucrare unică, insolită, care nu poate fi comparată cu nimic ce aparţine arhitecturii din acea vreme.

Cu o alură sinuoasă, urmând forma şi ritmul faţadei principale, aici se situează mai multe elemente: casele scărilor, turnurile de ventilaţie sau hornurile, dar realizate sub forma unor sculpturi.

Unele dintre aceste elemente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit trencadís.

Toate acestea dau naştere unor forme dinamice care ni se desfăşoară în faţa ochilor aşa cum le-a văzut însuşi Gaudí: natura ca expresie a divinităţii.

Podul

Podul Casei Milà, unde în trecut se aflau spălătorii şi spaţii pentru uscat haine, este format din 270 de arcuri succesive, din cărămidă dreaptă.

Apartamentele

Apartamentele deschise pentru vizitat ne arată felul în care trăiau burghezii barcelonezi în primele decade ale secolului al XX-lea.

Mobilierul, decorurile şi echipamenele domestice recreează farmecul acelei epoci.

Casa Milà sau „La Pedrera” este considerată una dintre cele mai insolite clădiri din lume şi este al doilea cel mai vizitat muzeu din Barcelona, după Sagrada Familia.