Confidenţialitate

Ministerul Justiției vrea să construiască în Capitală Cartierul Justiției cu bani împrumutați de la Banca Mondială | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

Cartierul Justiției – construit de Ministerul Justiției cu împrumuturi de la Banca Mondială. Într-o dezbatere organizată la Senat, mai mulți experți au explicat cum ar urma să arate acest cartier. Va fi ridicat în zona „Unirii” din Capitală, unde vor fi necesare exproprieri.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, despre statiul proiectului: „Pasul următor este finalizarea studiului de fezabilitate”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sumele care au fost construite pentru Cartierul de Justiție până în prezent, 4 milioane 300 de mii de lei, bani obținuți prin acord de împrumut fonduri externe rambursabile. Pasul următor este finalizarea studiului de fezabilitate – la sfârșitul lunii mai sperăm că va fi gata astfel încât să intre în procedura de avizare și undeva în luna iulie sperăm noi, cei din Minister, că vom avea Hotărârea de Guvern pe circuit astfel încât să trecem la pregătirile pentru derularea exproprierii imobilelor proprietate privată și care a presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondială”, a spus ministrul Justiției Alina Gorghiu.

Cartierul Justiției va fi compus din 6 blocuri, iar cea mai înaltă clădire ar urma să aibă 11 etaje. Ar urma să găzduiască instanțe. Acolo se vor afla, pe lângă judecători, procurorii, școlile de pregătire și Uniunea Notarilor.

Vor fi amenajate 1000 de locuri de parcare, spații verzi, fântâni arteziene și o promenadă, potrivit proiectului.

Sursa foto: Ministerul Justiției

Între susținătorii proiectului, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc: „Am rugat arhitecții de la Școala de Arhitectură să gândească un concept de justiție și cultură”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au fost trei locuri gândite că ar putea să găzduiască 100.000 de metri pătrați – la vremea respectivă, azi sunt mai mulți – pentru acest proiect. Am ales Esplanada – așa era cunoscut la vremea respectivă – pentru că din perspectivă urbanistică era bine plasat, este mărginit de bulevarde. Era lângă Tribunalul București, cea mai mare instanță din România. Și mai era o chestiune extrem de importantă: era lângă Biblioteca Națională, lângă Opereta Română și atunci am rugat arhitecții de la Școala de Arhitectură să gândească un concept de justiție și cultură”, a spus fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc.

Cartierul Justiției va fi și unul cultural

Complexul va avea o sală mare de concerte, care ar ajuta și festivalul „Enescu”, spun demnitarii – pentru că ar putea găzdui concerte ale marilor orchestre ale lumii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și în cele 11 hectare, cât are terenul de pe Esplanada, au fost gândite trei funcțiuni: de Justiție lângă Bibliotecă, de sală de concert în mijloc și funcțiuni de birouri în ultima parte a terenului. România are de foarte mulți ani, știți foarte bine, Festivalul Enescu. Nu vin marile orchestre la București pentru că nu au unde să cânte, pentru că nu au acustica corespunzătoare. Ateneul Român este foarte bun, dar este foarte mic. Sala Palatului este foarte bună, dar este foarte mare și atunci ne trebuie o sală de 2000 de locuri. Acea sală va fi lângă acest complex al Justiției”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Cartierul Justiției ar urma să devină unul dintre cele mai mari proiecte publice dezvoltate până acum în București – cu o valoare de peste 250 de milioane de dolari.

Cartierul Justiției – Master Plan. GALERIE FOTO

Sursa colaj foto: Ministerul Justiției

Citește și: „Spoofing”, metoda de înșelăciune online prin care infractorii cer acces la datele personale. IPJ Arad: „Instituțiile bancare nu vă vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon” | AUDIO