Confidenţialitate

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, dar cei care vor varianta clasică nu vor mai putea merge în străinătate

Viitoarea carte de identitate electronică nu va fi obligatorie, dar românii care vor opta în continuare pentru varianta clasică a acesteia nu vor mai putea călători în străinătate.

Este avertismentul șefului Autorității pentru digitalizare, Octavian Oprea:

„Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană și identitatea celorlalți cetățeni europeni va putea fi recunoscută de instituțiile publice din România. Ea nu va fi obligatorie pentru că există, din păcate, și cetățeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, pun la îndoială faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiari în continuare a unei simple bucăți de plastic, cu care se vor putea identifica în fața instituțiilor publice din  România, dar, din păcate, nu vor mai putea călători în afara granițelor țării.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Octavian Oprea a făcut aceste declarații la cea de-a 25-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor.

Vă reamintim, noua carte de identitate electronică va putea fi solicitată din luna august, va avea dimensiuni mai reduse față de cum arată acum documentul și va conține elemente de securitate care să prevină furtul de identitate.