Carmen Dan: Informaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor nu sunt reale

După ce polițiști din toată țară s-au plâns că li s-au tăiat sporurile  și că , din lipsă de personal, nu-și vor mai putea face datoria în afară orelor de program, ministrul de Interne,  Carmen Dan, a ieșit cu precizări.

Aceasta a declarat că sporul de care vorbesc polițiștii a fost valabil doar anul trecut, fiind adoptat printr-o ordonanță cu termen limitat.

„Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există bază legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada când polițiștii stăteau acasă, dar ar fi putut fi chemați la muncă, au beneficiat aproximativ 8000 de polițiști din cei 127.000 de angajați ai Ministerului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Carmen Dan a cerut conducerii Poliției Române că în două săptămîni să prezinte public în plan de organizare care să acopere turele polițiștilor și să le permită acestora să-și ia și timp liber pentru odihnă.  Potrivit ministrului de interne, în MAI există 150.000 de funcții din care sunt ocupate doar 127.000. Iar dacă anul trecut au fost angajate 6000 de persoane, anul acesta vor intră în sistem încă 7000 de persoane.

„Au fost vehiculate diverse informații despre scăderea salariilor polițiștilor. În plus, au fost transmise în spațiul public mesaje iresponsabile, conform cărora polițiștii vor lucra numai în intervalul 08.00-16.00, în afara acestui program cetățenii neavând siguranța pe care Poliția Română este obligată să o asigure. Astfel de abordări riscă transmiterea unei stări de panică pentru populație. În acest context, am fixat un termen de două săptămâni pentru ca Poliția Română să prezinte soluții privind organizarea programului de lucru. Orice variantă va avea ca prioritate siguranța cetățeanului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cît privește salariile din MAI, în 2017 polițiștii au primit în plus 10% iar personalul civil și cadrele militare –cîte 15%- susține Carmen Dan.Pentru anul acesta, ministrul de interne afirmă că angajații MAI au primit în plus 3-4% la salariul net.

„Cel mai mic salariu din Poliție, cel al unui agent debutant, acum este de 1776 de lei. Se adaugă în medie 990 de lei normă de harnă, 250 de lei normă de echipament și alte sporuri în funcție de condițiile de muncă. Rezultă cel puțin 3000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru ture de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de sărbători legale. Venitul net al acestora pleacă de la 3000 de lei și poate ajunge până la 5000 de lei, cum ar fi de exemplu șefii de post”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS