Confidenţialitate

Carles Puigdemont riscă inculparea pentru rebeliune și 25 de ani de închisoare

Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei.
Deocamdată se cercetează dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi.
Acuzaţiile ar putea să fie formulate luni.
În dreptul penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare.
Pedepsele sunt mai mici în cazul în care actul de rebeliune nu conduce la violenţe.
Guvernul de la Madrid a anunţat că membrii Cabinetului Rajoy vor pune în aplicare ”imediat” în cadrul unei şedinţe de urgenţă – măsurile aprobate de Senat în vederea plasării Cataloniei sub tutelă.
Guvernul va face apel, la Curtea Constituţională, împotriva declaraţiei de independenţă adoptate anterior de Parlamentul catalan.

Pieţele financiare spaniole au înregistrat o uşoară depreciere după votul din Parlamentul catalan care a escaladat confruntarea cu Madridul.
Catalonia reprezintă o cincime din economia spaniolă – a patra cea mai importantă economie din zona euro, din care fac parte 19 state.