Carles Puigdemont, liderul Cataloniei: S-a deschis calea pentru declararea unilaterală a independenței

Şeful guvernului catalan, Carles Puigdemont, a declarat că regiunea şi-a câștigat dreptul la statalitate după referendumul de duminică, marcat de violențe, relatează BBC.

Potrivit lui, s-a deschis ‘calea pentru declararea unilaterală a independenței’. 90% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru separarea de Spania. Prezenţa la urne a fost de 42%.

Aproape 800 de persoane au fost rănite în contextul în care poliția spaniolă a folosit forța pentru a încerca să blocheze consultarea populară, confiscând buletine de vot şi împiedicând accesul în secţii.

Guvernul central de la Madrid consideră referendumul ilegal.

Ofițerii de poliție au împiedicat unele persoane să voteze și au confiscat buletinele de vot și casetele la secțiile de votare.

După încheierea votului, premierul Mariano Rajoy a declarat că catalanii au fost păcăliți să participe la referendum, pe care l-a calificat o ‘batjocură’ la adresa democrației.

La Madrid, mii de persoane au ocupat Plaza del Sol scandând ‘Catalonia nu e singură!’, cerând demisia şefului guvernului pe care îl acuză că a gestionat prost criza.

Violenţele de stradă au determinat ca meciul dintre FC Barcelona şi Las Palmas să se dispute cu porţile închise. Cu toate acestea, un bărbat a reuşit să pătrundă pe gazon. FC Barcelona a câştigat cu 3-0, două dintre goluri fiind marcate de Leo Messi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS