Confidenţialitate

Cariera militară a lui Gabriel Oprea – verificate de Ministerul Apărării Naționale

Ministrul Mihnea Motoc a dispus constituirea unei comisii care să analizeze dacă au fost îndeplinite obligațiile legale pentru înaintarea în grad a lui Gabriel Oprea:  de la gradul de colonel la cel de general de brigadă în rezervă.

 

Ministerul de Apărării verifică modul în care Gabriel Oprea a avansat de la gradul de colonel la cel de general de brigadă – astfel a fost constituită o comisie care va analiza cariera militară a fostului vicepremier.

Gabriel Oprea a fost decorat  în 2000 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler de către Emil Constantinescu și în 2002 de către Ion Iliescu care l-a distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În 2009, președintele de la acea vreme, Traian Băsescu l-a inaintat în grad prin decret și in acest mod Gabriel Oprea a devenit general cu patru stele in rezervă.

Gabriel Oprea a preluat prima funcţie guvernamentală în 2001, fiind numit, în Cabinetul Năstase, secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului. A revenit anul următor în guvern ca ministru delegat pentru Administraţia Publică, unde a stat tot un an.

În 2008, a ocupat, timp de 20 de zile, funcţia de ministru de Interne, în Guvernul PSD-PNL.

După ruperea coaliţiei, Gabriel Oprea a rămas un susţinător al PDL, devenind ministru de Interne, din 2009 şi până în 2012, în timpul guvernelor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Această poziţie s-a datorat şi fostului preşedinte Traian Băsescu, care l-a “reevaluat” după ce în trecut spusese că “face parte din mafia personală a lui Adrian Năstase”. Tot în perioada guvernării PDL, Oprea şi-a făcut partid – Uniunea Naţională pentru Progresul României – în care a adunat parlamentari de la toate partidele politice. Odată cu trecerea moţiunii de cenzură din aprilie 2012, sprijinită de UNPR, Gabriel Oprea iese din guvern, deşi formaţiunea sa sprijină, din Parlament, USL.

În 2012 Oprea intră din nou în Cabinet ca vicepremier pe domeniul apărării şi siguranţei naţionale, însă fără portofoliu. După ruperea USL, Gabriel Oprea primeşte şi portofoliul Internelor împreună cu funcţia de vicepremier.