Care sunt valorile noastre naționale? – VIDEO

Un foarte interesant dialog a avut ieri loc de la tribuna Parlamentului între liderul țării Liviu Dragnea și liderul guverului țării, Dacian Cioloș.

Dragnea i-a reproșat de la obraz lui Cioloș că nu e patriot, că n-a dat ajutor de stat decât străinilor, nu și capitaliștilor români. La care Cioloș i-a tăiat-o într-un stil care pe mine m-a surprins puțin, una că nu l-am văzut niciodată pe Cioloș clocotind așa ardelenește de furie, și a doua că nu credeam că ardelenii se înfurie.

Deci patriotiotismul nu se dezbate în piața publică, ne spune primul ministru și, deși nu țin să-l contrazic, vă întreb pe dumneavoastră, dacă nu dezbatem patriotismul, putem fi siguri că el mai există ca valoare națională sau individuală?

Dar, chiar așa, care sunt valorile naționale ale românilor, că tot guvernul Cioloș pare a fi foarte aproape de un eșec chiar și în încercarea declarată de trezire a conștiinței naționale prin intermediul subscripției publice “Brâncuși e al meu”.

Subscripția se închide într-o săptămână, până acum s-au primit mai puțin de 50 de mii de sms-uri.

La atât se reduce numărul celor pentru care patriotismul reprezintă o valoare intimă, personală sau națională?

Noi, românii, ne declarăm iubitori de copii, toți, fiecare dintre noi, însă nici grija de copii nu cred că e o mare valoare românească. Nu de alta, dar ieri a căzut din nou un copil la Botoșani, în WC-ul cu groapă din curtea școlii.

În timpul acesta, pe la televizor, politicienii blochează depolitizarea școlilor și totuși, masa mare a românilor rămâne amorfă. Unii n-au altfel de wc-uri nici acasă, deci de ce ar pretinde școlii să aibă mai multă grijă de copiii patriei, alții poate au, poate ai lor au wc-uri cu canalizare și apă curentă, deci de ce le-ar păsa de un copil de la o școală dintr-un sat de la Botoșani.

O fi viața o mare valoare pe care noi, românii, o apărăm și o prețuim. Viața cui? Viața noastră? Viața polițistului Gigină? Mama acelui băiat plânge pe unde mai poate, dar senatorii au votat ca grangurele politic să nu poată fi nici măcar cercetat în legătură cu această faptă. Ce să mai vorbim despre dreptate, ca o valoare națională, când e clar nu numai că nu ne-o dorim, dar cei mulți dintre români chiar se tem de ea.

Poate considerați că Eminescu este o valoare națională ce trebuie respectată, sau Eminescu sau moaștele sfintei Paraschieva.

Care considerați că sunt cele mai importante valori ale poporului român sau ale dumneavoastră personale?