Care sunt semnele ce ne pot da indicii despre existența unei suferințe mentale? 

Ar trebui să discutăm despre depresie cu aceeași seriozitate cum discutăm despre diabet sau boli cardiovasculare deoarece bolile psihice nu sunt de neglijat.

Care sunt semnele ce ne pot da indicii despre existența unei suferințe mentale?

Modificările de personalitate, agitația, îngrijirea personală precară, lipsa interesului pentru orice activitate și pesimismul.

Este foarte important să identificăm la timp aceste schimbări la persoanele din jurul nostru și să intervenim fără ezitare. În urmă cu ceva timp oamenii nu știau cum să recunoască semnele unui infarct miocardic, atac cerebral sau cancerului de sân, de exemplu, dar prin educație medicală, mulți dintre noi acum știm.

Este necesar să se întâmple același lucru și cu semnele bolilor psihice.

Sunt multe metode prin care putem oferi sprijinul apropiaților care suferă de boli psihice. Uneori doar empatia și răbdarea în ai asculta pot fi de ajuns.

Dar foarte important este să îi încurajăm să meargă la medic, în acest caz specialistul pregătit pentru a diagnostica și trata bolile psihice fiind psihiatrul.

Nu considerați ca vizita la medicul psihiatru este o rușine! În procesul de diagnosticare şi de insituire a tratamentului în psihiatrie, comunicarea medic- pacient si familia acestuia reprezintă nucleul central.

Un stil de viaţă sedentar creşte cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de viaţă activ. Activitatea fizică este o soluţie ideală pentru prevenirea depresiei. Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi pește, sunt mai puţin predispuse depresiei.