Care sunt documentarele care vor fi prezentate la Serile Filmului Românesc 2016

În cadrul Serilor Filmului Românesc, între 4 și 8 mai, Iașul va fi gazda unor filme noi, premiate internațional și național, unele dintre ele, în premieră, la Iași.  Ediţia din acest an a Serilor Filmului Românesc include şi o seţiune dedicată documentarelor româneşti.

Invitaţii Răzvan Georgescu (regizor), Oana Giurgiu (regizoare, producătoare), Laurenţiu Damian (regizor şi preşedintele UCIN România), Radu Gabrea (regizor, scenarist), Liviu Tofan (jurnalist), Silviu Munteanu (jurnalist, regizor), Dragoş Zămosteanu (regizor),  vor participa în cadrul festivalului, atunci când la finalul vizionărilor se vor întâlni/reîntâlni cu publicul cinefil la Iaşi.

Discuţiile despre filmul documentar românesc, producţia acestuia, finanţarea şi subiectele de interes public abordate în acest gen vor marca serile dintre 5 şi 8 mai.

Intrarea la filmele documentare este liberă şi în limita locurilor disponibile în spaţiile anunţate.

Printre documentarele anunţate la SFR 2016 se află „Starea lucrurilor. Horea Paştina”, „Război pe calea undelor” , dar şi „Lumea văzută de Ion B.” care urmăreşte transformarea lui Ion Bârlădeanu, un artist care ajunge să aibă un prestigiu internațional după o viaţă trăită în ghena de gunoi.

„Aliyah DaDa” urmărește emigrația evreilor din România către Palestina, surprinde relațiile acestora cu poporul român, abordând subiecte delicate pentru istoria țării noastre și a comunității evreiești, cum ar fi: apropierea României de Germania nazistă, Pogromul de la Iași, persecuția evreilor etc. Aliyah DaDa” a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de criticii de specialitate și de public.

 Documentarul „Balta Albă”, al cărui regizor este Silviu Munteanu, este un proiect al Fundaţiei Româneşti pentru Artă şi Informaţie (FRAI), care dezvăluie poveştile artiștilor care au trăit în acest cartier bucureştean.

„Evrei de vânzare”, în regia lui Radu Gabrea, este un documentar care gravitează în jurul comerțului cu ființe umane, cu precădere evrei, din România comunistă.

„Kapitalism – rețeta noastră secretă” descrie drumul nostru de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață.

„Război pe calea undelor” este un documentar dedicat radiolui România Liberă şi fenomenului pe care l-a produs acesta în perioada comunistă în România.

„Lumea văzută de Ion B.” este dedicat unui artist român al cărui talent a fost descoperit acum câțiva ani. El a devenit personajul central în documentarul realizat de Alexander Nanău, în colaborare cu HBO România. Este vorba despre Ion Bârlădeanu și povestea sa nemaipomenită, căci acesta ajunge să aibă un prestigiu internațional, deși când a fost descoperit trăia la ghena de gunoi.

Cunoscut drept un cuceritor în lumea artei, Ștefan Râmniceanu reușește prin talent să transforme în aur orice muncă de-a sa. Dăruirea pentru artă l-a determinat să-și creeze un spațiu propriu – un atelier care să îmbine armonia cu pictura și sculptura, invitând totodată tinerii artiști să-și prezinte lucrările.

Pelicula „Starea lucrurilor. Horea Paştina” vorbește despre  pictorul Horea Paștina și despre maniera diferită în care acesta privește lucrurile, spre deosebire de ceilalți. Lucrurile se transformă, apoi, desene prin magia culorii și devin exponate care dezvăluie sufletul artistului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS