Confidenţialitate

Care este aria cercului. Varianta Viorica Dăncilă și tăcerea lui Klaus Iohannis

Una dintre întrebările care a reușit să o pună pe Viorica Dăncilă în dificultate, marți seara, a fost legată de aria cercului.

Întrebarea nu a fost pusă întâmplător. Viorica Dăncilă a dezvăluit într-un interviu televizat că a oferit meditații la matematică. “Am dat meditaţii, dar copiilor unor prieteni, la matematică, dar niciodată ca să cer bani, din dorinţa de a-mi ajuta prietenii, de a ajuta copiii prietenilor am făcut acest lucru. Am mai dat meditaţii copiilor care nu aveau posibilităţi şi pentru că întotdeauna cred că trebuie să îi ajuţi pe cei care au nevoie de sprjinul tău. În chemam acasă la mine, în apartamentul din Videle”, a spus Dăncilă, la un post de televiziune, întrebată dacă a dat meditaţii pe vremea când era profesoară.

Jurnalist: Aţi menţionat că aţi dat meditaţii la matematică, aş fi vrut să vă întreb cum se calculează aria cercului?
Viorica Dăncilă: Raza la pătrat.

Jurnalist: Este π (Pi) înmulţit cu raza la pătrat.

Viorica Dăncilă: π x Raza la pătrat. Am dat meditaţii la matematică şi credeţi-mă că am putea, dacă aveţi timpul, să îmi veniţi alături să vedem cine ştie matematică. Sunt inginer şi toţi inginerii din România fac până în anul trei de matematică. Eu am făcut facultatea cinci ani. Contrar celor spuse, eu am terminat facultatea cu media 9. Bine, pentru unii li se pare o medie mică şi dacă vreţi să vorbim de matematică vă stau la dispoziţie după acest dialog cu presa.

La o oră distanţă, unul dintre ziariștii prezenţi la discuţia organizată de Klaus Iohannis la Biblioteca Centrală Universitară din București a menţionat, în treacăt, încurcătura Vioricăi Dăncilă.

El l-a rugat apoi pe preşedinte să spună el care este răspunsul corect.

Klaus Iohannis, fost profesor de fizică, a zîmbit și a trecut la alt subiect.


Cum se calculează aria unui cerc

*π (Pi) este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian. Valoarea lui π (Pi) este 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510, însă în calculele uzuale se folosește π (Pi) = 3,14.

Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au fost marți față în față cu jurnaliștii. Dar separat: