Confidenţialitate

Caravana de teatru care a străbătut granițele României

Un grup de șapte tineri pasionați de teatru, sub numele Frilensăr, au organizat o caravană culturală și au plecat într-un tur prin 10 localități de graniță din România cu spectacolele lor.

În perioada 21 iulie-15 august, tinerii au susținut spectacole în: Malu – județul Giurgiu, Nădlac – județul Arad, Toboliu – județul Bihor, Halmeu – județul Satu Mare, Săpânța – județul Maramureș, Rădăuți – județul Suceava, Horodiștea – județul Botoșani, Drânceni – județul Vaslui, Jurilovca – județul  Tulcea și Vama Veche – județul Constanța.

Toate lucrurile pe care le-au aflat în caravana de teatru  se vor regăsi într-un  documentar, „Granița”, care va rula în premieră duminică, 29 octombrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Ceh, București, conform unui comunicat de presă oficial.

Caravana de teatru a însemnat pentru actorii trupei ( Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tineriu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și Daniel Chirilă)  parcurgerea a peste 4000 de kilometri din teritoriu de graniță al României și prezentarea spectacolelor din trilogia Tristory în fața a 700 de spectatori.

Tristory   sau „ trilogia   emoțiilor   tradițional  neînchipuite”  reprezintă   o   poveste   (Mălăieș   în   Călcăieș),   un   basm   (Once   upon)   și-o   baladă   (Mioritza) transformate prin dramaturgia și regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornind de la tradiții, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român exploatate în context european.

„Caravana noastră este despre cunoaștere. Spunem de multe ori că știm cum sunt ceilalți, că-i înțelegem și că de fapt, în toată frenezia asta, celalalt e vinovat. În cazul nostru, în cazul teatrului, spunem că spectatorul este cel care ar trebui să vină către noi și că din partea noastră ajunge creația. Ne permitem să ieșim din tiparul ăsta și să luăm problema în propriile mâini. Mergem cu spectacolele noastre vesele și amare în locuri în care teatrul pătrunde mai greu, locuri despre care nu știm foarte multe, dar pentru care avem o nestăvilită curiozitate. Și plecăm hai-hui să ne-o potolim.” povestește Daniel Chirilă, manager proiect, regizorul pieselor din cadrul Tristory.

Trupa Frilensăr a fost inițiată de Teatrul LUNI de la Green Hours, București.

De asemenea, Green Hours și platforma culturală Frilensăr și-au propus prin „Green-Frilensăr pe contour”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, să facă accesibilă cultura în comunitățile mici și mijlocii defavorizate și să promoveze tradițiile, obiceiurile, mobilitatea și diversitatea cu rolul educării culturalea comunităților locale.

În 2015, Barometrul de Consum Cultural dat publicității de către Institutul Naţional pentru Cercetareşi Formare Culturală (INCFC) arată că 63% din populaţia României nu merge niciodată la teatru,  79,2% dintre respondenţi nu au fost în biblioteci pentru a citi, 80,6% din populaţie declară că nu merge la evenimente muzicale specifice activităţii filarmonicilor, iar 24%dintre români consideră cultura ca fiind „nu prea importantă”, în timp ce 8% consideră cultura ca fiind deloc importantă.