Captură record de cocaină în Portul Constanța

Două tone și jumătate de cocaină au fost descoperite ieri într-un container care avea pereți dubli. Polițiștii au adus aproape jumătate din această cantitate în Capitală, la sediul DIICOT, unde va fi expertizată într-un laborator special.

Drogurile proveneau din America de Sud, iar din informațiile făcute publice reiese că România era țară de tranzit. Pachetele cu praf alb, ascunse în structura de metal a unui container frigorific, au ajuns în Portul din Constanța deoarece controalele în porturile din occident s-au intensificat.

Odată ajunsă în România, marfa urma să plece cu camioane închiriate de rețeaua de traficanți în Olanda, apoi de acolo drogurile urmau să fie împrăștiate pe piețele din vestul Europei.

Se estimează că întreaga cantitate ar valora peste 600 de milioane de euro, iar drogurile erau transportate de o grupare formată din zeci de persoane. Traficanții au trimis inlcusiv o echipă de extracție din Lituania în România, care urma să se asigure că drogurile pleacă spre occident. Cele cinci persoane au fost arestate.

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Gruparea era condusă de pe teritoriul Spaniei de un cetățean de etnie marocană dar cu cetățenie olandeză și spaniolă, iar în cadrul grupării am mai identificat cetățeni de origine columbiană și lituaniană, care au fost reținuți și vor fi prezentați cu propunere de arestare. Este cea mai mare cantitate prinsă vreodată în România și una dintre cele mai mari din Europa în ultimii ani. „

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ar fi de precizat că în această operațiune autoritățile române au colaborat și cu structuri străine din Spania, America de Sud dar și DEA-ul din Statele Unite ale Americii.

Directorul Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Claudiu Cucu: „Operațiunea nu este în totalitate finalizată. Și în acest moment pe teritoriile altor state de pe mai multe continente operațiunea continuă.”

Mai spunem că la finalul investigațiilor drogurile vor fi distruse.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS