Confidenţialitate

Capsula Orion a revenit pe Terra, după 25 de zile petrecute în spațiu în apropierea Lunii. Misiunea, declarată un succes

Misiune de succes pentru NASA. După 25 de zile petrecute în spațiu în apropierea Lunii, capsula Orion a revenit pe Terra și a amerizat în Oceanul Pacific. De data aceasta, nu a avut echipaj la bord, dar în viitor va transporta noi astronauți către Lună.

Momentul în care capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific în largul insulei mexicane Guadalupe a fost transmis în direct de către NASA.

Capsula a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 40.000 de km/h şi a fost nevoită să suporte o căldură de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.

Coborârea a fost încetinită de 11 parașute, până când a atins o viteză de numai 30 de kilometri pe oră.

Scopul acestei misiuni a fost tocmai testarea scutului termic al acestei capsule care pe viitor va transporta astronauți către Lună.

Dispozitivul a colectat date decisive pentru următoarele misiuni pe care oamenii de știință le vor analiza în perioada următoare.

Ei vor afla astfel informații despre vibrațiile la bord sau performanța vestei antiradiații, iar multe elemente ale nave vor fi refolosite pentru etapa a doua a misiunii Artemis.

Aceasta va avea loc în 2024 și va duce un echipaj uman în apropierea Lunii.

Abia din 2025, când are loc misiunea Artemis 3, astronauții vor ateriza pe pentru prima dată pe polul sudic al Lunii, unde există apă sub formă de gheață.

NASA și-a propus să trimită pe Lună prima femeie şi prima persoană de culoare.

Foto: nasa.gov

Citește și: Cele mai clare imagini cu Neptun, publicate de NASA. În fotografii apar și unele inele care, de obicei, sunt foarte greu de văzut | GALERIE FOTO