Confidenţialitate

Capsula Crew Dragon s-a cuplat la ISS

Lansată de NASA și SpaceX, sâmbătă seară, capsula Crew Dragon a andocat, duminică, la Stația Spațială Internațională, relatează BBC.

La bordul vehiculului spațial se află doi astronauți, Doug Hurley și Bob Behnken.

Misiunea este una crucială şi reprezintă primul zbor cu echipaj uman de pe pământ american din ultimii aproape 10 ani, precum şi primul încredinţat de NASA unei companii private, anume SpaceX, deținută de antreprenorul Elon Musk.

O primă încercare de lansare a fost anulată, miercuri, în ultimul moment, din cauza vremii nefavorabile.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor rachetei Flacon 9.

În ciuda situației explozive din unele state, unde au loc proteste față de asfixierea unui afro-american pe când era arestat de poliție, președintele Donald Trump a decis să fie prezent la evenimentul NASA, considerat istoric.

Capsula Crew Dragon a fost lansată cu o rachetă Falcon 9, ambele tehnologii aparţinând companiei SpaceX, transportându-i pe astronauţii şi piloţii de încercare Doug Hurley şi Bob Behnken spre ISS, instalație aflată pe orbita Terrei, la aproximativ 400 km altitudine.

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua aceste misiuni. Agenţia nu va deţine şi nici nu va opera vehiculele.

SpaceX şi Boeing vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

Misiunea celor doi astronauți în spaţiu încă nu are stabilită o dată finală, dar nu ar trebui să dureze mai mult de patru luni, cât vor rezista panourile solare ale capsulei Crew Dragon.

La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare.

SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.