Confidenţialitate

Cantitate record de deșeuri descoperite de voluntarii Mare Nostrum pe o plajă din Rezervația Biosferei Delta Dunării (Audio)

Pe litoral, conform monitorizării din luna trecută, cele mai murdare plaje sunt la Constanța, Saturn și Corbu, după cum relatează corespondentul Europa Fm, Ghiulfer Predescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Plaja de la Edighiol, din Rezervația Științifică a Biosferei Delta Dunării, deși interzisă turiștilor, este plină de gunoaie.

Voluntarii de la Mare Nostrum au înregistrat, pe această porțiune de plajă, aproape 2300 de deșeuri.

De șase ori mai multe decât în toamna anului trecut. Concluzia expertului Mare Nostrum, Angelica Paiu, este îngrijorătoare:

“Acesta este un rezultat tragic, pentru că plaja de la Edighiol este cea mai sălbatică plajă dintre toate sectoarele monitorizate în această sesiune. Ceea ce înseamnă că toate deșeurile sunt aduse de valuri. Acestea sunt fie aruncate în mare de la bordul navelor,  care tranzitează toate colțurile Mării Negre, fie scoase de curenți de pe fundul mării și aduse la mal. În acest fel, ne dăm seama, de fapt, cât de mult poluăm, de fapt, marea”. 

În urma monitorizării plajelor de pe litoral, s-a constatat că cea mai murdară este Constanța, urmată de Saturn și plaja sălbatică de la Corbu.

Marian Paui, expert ecolog la Mare Nostru, spune care sunt deșeurile predominante între miile de gunoaie găsite de voluntari:

„5079, din cele 5801, au fost din material polimeric artificial, urmate fiind de deșeuri din categoria textile si metal. Cel mai întâlnit tip de deșeu îl reprezintă  piesele de polistiren urmat de mucurile de țigară”.  

Deșeurile ciudate nu au lipsit din această sesiune de monitorizare.

Măști de protecție aruncate pe nisip, sticle de șampon, inhalatoare, chiar și butelii sau ligheane care, evident, nu au ajuns accidental pe plajele de pe litoral.