Confidenţialitate

Canotoarea Roxana Cogianu, pe lista sportivilor cu excepţie de uz terapeutic, publicată de Fancy Bears

Grupul de hackeri ruși Fancy Bears a publicat o nouă listă de sportivi participanți la Jocurile Olimpice de la Rio, care au primit excepții de uz terapeutic. Printre aceștia se numără și canotoarea Roxana Cogianu, medaliată cu bronz alături de echipajul de 8+1.

Sportivei române i s-a acordat excepție de uz terapeutic o singură dată, în 2014, pentru substanța dexametanoză – un corticosteroid, folosit pentru tratarea diverselor afecțiuni care implică inflamații. Federația română de canotaj precizează că Roxana Cogianu s-a tratat cu dexametanoză în urma unei operații iar federația internațională de specialitate, precum și Agenția Mondială Antidoping, au fost informate despre acest tratament.

Pe lista publicată de Fancy Bears în noaptea de miercuri spre joi se mai află jucătoarele de tenis Petra Kvitova și Bethanie Mattek-Sands, cicliștii britanici Chris Froome și Bradley Wiggins, dar și un sportiv rus, boxerul Misha Aloyan, medaliat cu argint la Rio.

Grupul de hackeri ruși a publicat inițial date confidențiale obținute de la Agenția Mondială Antidoping (WADA), prin care se arată că nume mari ale sportului american, cum ar fi surorile Serena și Venus Williams sau gimnasta Simone Biles, folosesc substanțe interzise pe baza unor certificate medicale. WADA a confirmat că a fost victima unui atac cibernetic.

 

foto: wonderful-romania.com