Confidenţialitate

CANNES 2017: Filmul suedez The Square, laureatul Palme d’Or

În regia suedezului Ruben Ostlund, filmul The Square a câştigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes.

Drama analizează ipocriziile naturii umane. Plasat în lumea artei, lungmetrajul “Piața” se concentrează asupra unui director de muzeu hotărît să facă un succes din galeria sa. Jefuit cu puțin înainte de deschiderea unei expoziții, el încearcă să-și recapete bunurile prin toate metodele posibile. Pedro Almodovar a declarat că filmul este o poveste contemporană despre – citez – “dictatura corectitudinii politice”.

În distribuţie sunt Dominic West, Elisabeth Moss și Claes Bang.

În 2014, cineastul nordic cucerise trofeul Un Certain Regard cu lungmetrajul Force Majeure.

Juriul ediţiei din acest an a fost prezidat de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

120 battements par minute, al regizorului francez Robin Campillo, a obţinut trofeul Grand Prix. “120 de bătăi pe minut” este ritmul mediu al unei inimi umane și titlul unui film despre filiala din Franța a organizației Act Up: aceasta s-a implicat activ în combaterea epidemiei HIV-SIDA în anii ’90, în lipsa sprijinului guvernamental pentru cei infectați. Pedro Almodovar însuși a abordat această temă în mai multe dintre filmele sale. El a spus despre membrii Act Up că sunt “niște eroi care au salvat numeroase vieți”. Filmul fusese foarte bine primit de critică și era considerat unul dintre favoriții pentru Palme d’Or.

Premiul Juriului a ajuns la regizorul rus Andrei Zviaghințev – filmul acestuia, “Fără iubire” se concentrează asupra eforturilor unei femei de a da de urma soțului său, “pierdut” în sistemul penitenciar din Federația Rusă. Regizoarea britanică Lynne Ramsay, o prezență obișnuită la Cannes, a cîștigat premiul pentru scenariu grație filmului “You were never really here”.
Totodată, trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun film de debut, i-a revenit regizoarei franceze Leonor Serraille, pentru Jeune Femme.

https://www.youtube.com/watch?v=s6QmSPNeNzk