Confidenţialitate

Cannes 2016, la start

Ajuns la a 69-a ediție, Festivalul de film de la Cannes ia startul astăzi, cinematografia românească fiind reprezentată de 5 producţii.

Amfitrion va fi actorul francez Laurent Lafitte.

20 de filme au fost selecţionate în competiţia oficială.

În deschiderea festivalului, va fi proiectat “Café Society”, noul lungmetraj al regizorului american Woody Allen, cu Kristen Stewart și Jesse Eisenberg în rolurile principale.

”Bacalaureat”, cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, va avea premiera mondială pe 19 mai, simultan cu cea de la Bucureşti. Pelicula prezintă relaţia strânsă dintre un tată şi fiica sa care se pregăteşte pentru examenul de intrare la facultate, cu ideea de a o trimite să studieze în Marea Britanie, însă un viol le va schimba viaţa.

Cineastul român numără a a treia participare în competiţia oficială de la Cannes, filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or în 2007 (”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”) şi cu premiile pentru scenariu şi interpretare feminină în 2012 (”După dealuri”).

La rândul său, Cristi Puiu îşi va prezenta cel mai nou lungmetraj, ”Sierranevada”. Lung de aproape trei ore, filmul aduce pe ecrane un neurolog care asistă la priveghiul tatălui său, unde unul dintre invitaţi generează o dispută.

Pelicula ”Câini”, selectată la secţiunea ”Un Certain Regard”, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, avându-i pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie. Acţiunea se petrece în Romania rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Filmul ”4:15 P.M. Sfârşitul Lumii”, în regia lui Cătălin Rotaru, este primul scurtmetraj românesc independent selectat în cursa pentru Palme d’Or.

”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, concurează în secţiunea ”Cinéfondation”, care reuneşte proiecte ale şcolilor de film din lumea întreagă.

Actorul american Robert de Niro va fi prezent la Festivalul de la Cannes pentru o proiecţie specială a filmului ‘Hands of stone’, al regizorului venezuelean Jonathan Jakubowicz, în care joacă rolul antrenorului legendarului boxer Roberto Duran.

Anul acesta, peste 1.869 de lungmetraje au fost vizionate de comitetul de selecţie.

Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineastul australian George Miller.