Canicula impune restricţii de circulaţie pentru vehiculele grele, pe autostrăzi şi drumuri naţionale din 20 de judeţe

Circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi interzisă temporar pe autostrăzile şi drumurile naţionale din 20 de judeţe afectate de caniculă, începând cu data 30 iunie, între orele 12.00 – 20.00, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere într-un comunicat.

Excepţie de la această decizie vor face transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, transporturi poştale, transporturile de echipamente de prim ajutor, transporturile pentru distribuire de carburanţi, transporturile de mărfuri sub temperatura controlată, transporturile pentru tractări vehicule avariate, transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată şi transporturile de produse provenite din exploatări agricole.

‘În urma avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 30.06.2017, între orele 12.00 – 20.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, pentru 20 de judeţe: Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea‘, precizează CNAIR.

Compania invocă prevederile ordonanţa de guvern care interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă.

Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod Portocaliu pentru vineri, 30 iunie.

Fenomenele vizate sunt val de căldură persistentși disconfort termic accentuat.

Concret, în cursul zilei de vineri (30 iunie), valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Va fi de asemenea COD GALBEN în Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

METEO: Avertizare Cod Portocaliu

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS