Confidenţialitate

Partenerii politici PNL și PSD au decis aseară lunile în care românii vor fi chemați la vot. Specialist în bună guvernare: Modificări făcute cu atât de puțin timp înainte pot afecta procesul electoral | AUDIO

Iunie, septembrie și decembrie sunt lunile în care românii vor fi chemați la vot, au decis aseară partenerii politici aflați la putere. După mai multe runde de negocieri fără rezultate, aseară, PNL și PSD au căzut de acord pe comasarea alegerilor și au anunțat calendarul: primul scrutin, pe 9 iunie va fi pentru alegerile europarlamentare șI cele locale, iar alegerile prezidențiale vor fi în luna septembrie, în loc de decembrie. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Partenerii politici au ajuns la acest calendar după discuții intense.

„Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist”, a spus miercuri seară liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„La un moment dat, cum spuneam, în strategie este nevoie și de anumite mișcări tactice”, a declarat liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Opozitia critică comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Radu Mihail, senator USR, la Europa FM: „Lucrurile astea se pregătesc cu ani de zile în urmă, nu cu 3 luni și jumătate înainte”

„Toate soluțiile legislative găsite pe genunchi în câteva săptămâni nu vor fi solide. Lucrurile astea se pregătesc cu ani de zile în urmă, nu cu 3 luni și jumătate înainte”, a spus Senatorul USR, Radu Mihail.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, susține preşedintele UDMR. Kelemen Hunor susține într-un mesaj pe Facebook că obiectivul UDMR va fi câștigarea cât mai multor  posturi în administrația locală și menținerea reprezentării în Europa.

Citește întreaga știre aici: Kelemen Hunor: „Comasarea alegerilor nu schimbă miza: trebuie să continuăm să apărăm interesele maghiarilor din România și în 2024”

Schimbarea calendarului electoral într-un timp atât de scurt nu este recomandată de standardele internaționale, nici de Curtea Constituțională, atrage atenția, la Europa FM, specialistul în bună guvernare Expert Forum, Septimius Pârvu.

Septimius Pârvu, specialistul în bună guvernare Expert Forum: Nu ar trebuie făcute astfel de modificări cu atât de puțin timp înainte de alegeri

„Drepturile alegătorilor și toate standardele internaționale și deciziile Curții Constituționale din 2012 ne spun că nu ar trebui făcute astfel de modificări care să afecteze serios procesul electoral cu atât de puțin timp înainte”, a precizat specialistul în bună guvernare Expert Forum, Septimius Pârvu.

Citește întreaga știre aici: Septimius Pârvu, specialist în bună guvernare Expert Forum, despre comasare: „Nu cred că rezolvă foarte mult din perspectiva alegătorului, mai degrabă sunt niște calcule politice” | AUDIO

PNL și PSD au stabilit că vor merge pe liste comune pentru Parlamentul European, dar separat pentru primării și consilii județene.

Liderul PSD a anunțat că ar exista un acord în coaliție pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, dar șeful liberalilor a spus că nu are un mandat de la PNL pentru a stabili această dată.

Alegerile parlamentare rămân programate în luna decembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacția opoziției la declarațiile liderilor PNL și PSD. Cătălin Drulă: „Ce vedem astăzi este unirea PSD și PNL. Aceasta e adevărata comasare”