Când scapă de presă, politicienii dau de fact-checking

Reportaj de Anca Grădinaru

Într-o lume în care tot mai mulți oameni aleg să se informeze de pe internet și mai ales de pe rețelele socializare, la care s-a abonat mai bine de o treime din populația globului, o nouă mișcare prinde contur în lume.
FACT-CHECKING se numește această mișcare, adică verificarea declarațiilor făcute de oameni importanți, de cele mai multe ori politicieni.   De fapt, mișcarea este nouă pentru zone precum Africa și Europa de Est, în țări precum România și Republica Moldova.

Folosită în scop jurnalistic, mișcarea a apărut de în urmă cu mai bine de trei decenii, în Statele Unite ale Americii. Atunci, corespondentul la Casa Albă al cotidianului Newsday, a pus bazele acestui fenomen, încercând să verifice acuratețea declarațiilor candidaților la alegerile prezidențiale.

De atunci, și alte mari redacții au creat site-uri de fact-checking. Unul dintre aceste site-uri este POLITIFACT, înființat sub umbrela celui mai mare cotidian din Statul Forida, Tampa Bay Times. Jurnalistul care a creat acest site și pentru care a fost premiat cu Putitzer este Bill Adair. Fost corespondent la Casa Albă, Adair s-a întâlnit recent pe Skype, cu presa din România.   Anca Grădinaru a discutat și ea cu Bill Adair dar și cu Funky Citizens, cei care au creat în România un site de fact-checking, factual.ro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS