Confidenţialitate

Canada: Stare de urgență din cauza incendiilor

Sute de pompieri încearcă să stingă cele aproape 200 incendii  cu care se confruntă în provincia canadiană British Columbia. Cel mai puternic focar, aflat la 400 de kilometri nord de Vancouver, acoperea sâmbătă după-amiază aproximativ 3.200 de hectare.

Flăcările amenință mai multe comunităţi din centrul provinciei din cauza vântului care le întețește.

Sâmbătă autoritățile au dispus evacuarea a aproximativ 3.000 de locuințe si 7000 de oameni, și au declarat starea de urgență pentru prima dată după 14 ani.

Focurile ardeau pe o rază de sute de kilometri în interiorul provinciei, unde pădurile sunt uscate, temperatura este ridicată și bate vântul.

Autorităţile forestiere au afirmat că fulgerele, vântul puternic şi temperaturile ridicate au contribuit la răspândirea flăcărilor, astfel că incendiile acoperă în prezent sute de kilometri. Iar vremea caldă ar urma să continue în următoarele zile, au avertizat meteorologii.

Valul de incendii a început de vineri, când au fost raportate 138 de focare noi, majoritatea provocate de fulgere, în timpul unor furtuni fără precipitații.

Potrivit ministrului provinciei răspunzător de stingerea incendiilor, John Rustad, deocamdată nu s-au înregistrat victime, dar cei evacuați au lăsat în urmă animale domestice și și-au văzut locuințele și alte clădiri arzând.

Unii dintre ei spun că nu au avut timp suficient să își facă bagajele. Valoarea pagubelor nu poate fi estimată încă.

Guvernul federal de la Ottawa a oferit sâmbătă sprijin Columbiei Britanice, dar autoritățile provinciale afirmă că au deja suficiente resurse pentru combaterea incendiilor.

Starea de urgență a fost declarată ultima dată în Columbia Britanică în august 2003, tot din cauza incendiilor din păduri.