Confidenţialitate

Canada se pregătește să anuleze regimul de vize impus României și Bulgariei

Canada se pregătește să anuleze regimul de vize impus României și Bulgariei, pentru a nu bloca semnarea acordului de liber schimb dintre Ottawa și Bruxelles.

Anunțul a fost făcut de postul public Canadian CBC News, după ce ieri, Comisia Europeană a decis să ceară acordul parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru adoptarea acestui tratat. Ce înseamnă, însă, acest lucru?

În urma deciziei de ieri, orice stat membru al Uniunii poate să respingă semnarea acordului comercial. Iar condiția pentru semnarea lui este ca toate statele membre să fie de acord.

Recent, însă, România și Bulgaria au vorbit despre o posibilă condiționare a votului în Parlament, iar în luna aprilie, UE a acordat Canadei și Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenințînd că, în caz contrar, ar putea impune vize pentru cetățenii canadieni și americani.

Oficialii de la Ottawa – citați de CBCNews – speră că nu se va ajunge la respingerea tratatului, având în vedere efectele economice.

Săptămâna viitoare, însă, mai exact luni, ministrul pentru Imigrație Canadian merge la Bruxelles, tocmai pentru a găsi o soluție la chestiunea vizelor impuse României și Bulgariei.

Sorin Moisă, europarlamentar român, a declarat pentru Europa FM că reținerile Canadei privind acordarea vizelor nu se justifică având în vedere că interesul românilor pentru piața de muncă din Canada nu este unul foarte mare și că vizele ar fi mai mult pentru turism și pentru afaceri.

“Dacă o soluție nu este anunțată săptămâna viitoare ar trebui cel puțin să fie anunțată în septembrie. Altfel – a avertizat europarlamentarul Sorin Moisă – avem o problemă majoră”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.