Confidenţialitate

Campanie SMS pentru copiii cu autism

SMS la 8844 pentru HELP Autism

Poți ajuta copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autist dacă dai un sms la 8844 cu textul HELP și donezi astfel 2 euro lunar. Banii sunt folosiți de Asociația Help Autism pentru a plăti terapia celor aproape 500 de copii înscriși în programul gratuit Părinți pentru Părinți. Cei care suferă de autism nu se pot vindeca, dar printr-o intervenție timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viață independentă.

Terapia este costisitoare – 1000 de euro pe lună, cu mult peste salariul mediu.

În cadrul asociatiei Help Autism din 485 de copiii, doar 4 dintre aceștia decontează un număr de 2 ore de terapie pe zi, ceea ce este cu mult sub nevoile existente.

Fără terapie, copiii cu autism pot deveni adulți izolați, avand nevoie de însoțire permanentă.

În România, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu autism, iar statisticile arată că în jur de 30.000 de copii suferă de această tulburare, dar datele spun că numărul este în creștere.

În România, statul nu oferă suficiente  servicii, programe sau specialiști pentru a ajuta copii cu tulburări de spectru autist. Sistemul educațional nu este pregătit pentru integrarea copiilor cu autism. Conform ordinului 619/36.05.2014 al Ministerului Sănătății, terapia pentru copiii cu TSA poate fi decontată prin Casa de Asigurări, dar deocamdată este la nivel teoretic, fiind limitată la o baza de specialiști insuficientă pentru acoperirea nevoii actuale. 

Poti ajuta donând 2 euro lunar la 8844, cu textul HELP.

Ce este autismul?

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, din acest motiv diagnosticul nu poate fi pus prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice.

Singurul mod prin care un medic psihiatru în pediatrie pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului copilului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială, pentru că el trebuie să observe primul dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.

 

 

 

Asociatia HELP AUTISM

Povestea HELP Autism a pornit în 2010, din experiențele personale ale unor părințși care s-au luptat pentru sănătatea copiilor lor, diagnosticati cu tulburare de spectru autist. Au primit sprijin din partea prietenillor, emotional si financiar, incat au decis să ajute și alte familii, pentru a nu trece prin aceleași experiente.

În cei peste 6 ani, li s-au alăturat peste 400 de familii.

Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private – cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița – și la domiciliu,  defășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA -știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Help Autism a fost distinsă cu două premii I la categoriile „Originalitate” și „Educaţie, Învăţământ, Cercetare” în cadrul Galei Societăţii Civile, ediţia 2015.