Campania electorală s-a încheiat; duminică, românii își votează parlamentarii

Campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a încheiat în această dimineaţă. Așadar, duminică, 11 decembrie, peste 18 milioane de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt aşteptaţi să îşi aleagă reprezentanţii din Senat şi din Camera Deputaţilor pentru următorii patru ani.

Urnele se deschid duminică la ora 7 și se închid la ora 21.00.

Anul acesta, puteți vota doar în judeţul în care aveți domiciliul, sau în sectorul în care sunteți arondați, dacă locuiți în București.

Dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliul sau reşedinţă, puteți vota în orice secţie de votare doar din acelaşi judeţ.

Acte necesare pentru vot 

Pentru a-şi exercita dreptul de vot, românii au nevoie de unul dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Măsuri în premieră, pentru a evita votul multiplu

Imediat ce vor ajunge în secţia de votare, alegătorilor le va fi scanată cartea de identitate pentru a preveni votul multiplu, aceştia urmând să primească o machetă cu cele două tipuri de buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta se anulează şi i se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.

Ştampila cu menţiunea „VOTAT”, încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

În premieră, numărătoarea voturilor va fi filmată, cu ajutorul tabletei, în toate cele 19.047 de secții de votare. Orice întrerupere a aplicației care înregistrează video este semnalată automat Serviciului de Telecomunicații Speciale.   Tot în premieră, grație unui sistem informatic, duminică vor fi furnizate în timp real, datele privind prezența la vot.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS