Camera Deputatilor: ELECTORATA – discutata in Comisia de Buget-Finante / Legea falimentului personal – analizata in Comisia Juridica

Comisiile de Buget-Finanțe și Juridică din Camera Deputaților se reunesc, mâine, pentru a discuta două proiecte care i-ar putea ajuta pe românii care nu mai pot plăti ratele către bănci. Comisia de Buget-Finanțe va analiza ‘Electorata’, măsura propusă de Guvern pentru restructurarea creditelor. Comisia Juridică va lua în discuție proiectul Legii insolvenței persoanelor fizice, care a fost avizată pozitiv de Guvern anul trecut.

Deputații din Comisia Juridică se întâlnesc miercuri, 21 ianuarie, pentru a discuta despre insolvenței persoanelor fizice (Legea falimentului persoanelor fizice).

Astfel, românii care nu-și mai pot plăti ratele la bănci vor fi păsuiți o perioadă, timp în care trebuie să se redreseze financiar. În acest interval, datornicii nu vor fi executați silit de bănci.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că o sesiune extraordinară a Parlamentului ar putea fi convocată abia după concluziile comisiei – AUDIO 1.

Legea insolvenței persoanelor fizice are, însă, un istoric bogat.

Mai multe proiecte cu aceleași prevederi zac de multă vreme la Parlament. Însă, cel mai recent proiect – depus la Parlament de PSD – este singurul care are aviz favorabil de la Guvern. La sfârșitul anului trecut, actul normativ a fost adoptat tacit în Senat – AUDIO 2.

Tot miercuri, 21 ianuarie, de la ora 11.00, se va reuni Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Membrii comisiei vor analiza prevederile ‘Electoratei’, împreună cu reprezentanţii Băncii Naționale.

Se încearcă extinderea programului și în cazul românilor care au luat credite în franci elveţieni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu.

Guvernul a aprobat în vara lui 2014 o ordonanţă de urgenţă care prevede restructurarea creditelor. Una dintre condiţii: venitul persoanelor care solicită restructurarea nu trebuie să fie mai mare 2.200 lei brut pe lună.

Potrivit unor surse din sistemul bancar, citate de agenția de știri Mediafax, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ, pentru că ordonanța s-a dovedit neatractivă atât pentru bănci cât și pentru clienți.

În Comisia de Buget-Finanțe ]și vor prezenta punctele de vedre reprezentanții Ministerului de Finanțe, ai băncilor comerciale și ai consumatorilor – AUDIO 3.

Guvernanții vor discuta despre adoptarea LEGII FALIMENTULUI PERSONAL și cu reprezentații Fondului Monetar Internațional.

Delegația FMI este așteptată în București, marți, 27 ianuarie.

Însă, cei care au de rambursat împrumuturi în franci elvețieni vor o altfel de rezolvare a problemei și cer analizarea unui alt proiect – AUDIO 4.