Camera Deputaților decide dacă aprobă urmărirea penală cerută de procurori în cazul Ponta

Plenul Camerei Deputaților dezbate și votează marți solicitarea procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Ședința va începe la ora 10.00.

Luni dupa-amiaza, Comisia Juridică a decis să respingă solicitarea DNA, după ce l-a audiat pe premier. “Împotriva” începerii urmăririi penale au fost 18 voturi, iar “pentru” au votat 7 deputați.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.

Faptele ar avea legătură cu faptul că Victor Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA ‘Șova și Asociații’ de la complexurile energetice Turceni si Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătura cu funcția de prim-ministru.

Potrivit DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS