Confidenţialitate

Camera Deputaților ar putea decide marți reacordarea mandatului lui Petre Roman

Camera Deputaților va vota marți  pentru reluarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, care a părăsit Parlamentul în februarie 2015, în urma unui raport de incompatibilitate al ANI.

Fostul deputat a contestat decizia inspectorilor de integritate şi a reuşit să pună dosarul său pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

În 2014, ANI anunța că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.

Petre Roman a contestat raportul și a depus cererea de anulare a acestuia la Tribunalul București, deși instanța competetă este Curtea de Apel. ANI a cerut Parlamentului vacantarea postului de deputat deținut de Petre Roman, deciziia nefiind atacată în termen legal.
Între timp, deputaţii din Comisia juridică au primit amenzi de 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei – Camera Deputaţilor a votat, în februarie, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Decizia plenului ar fi o premieră, până acum niciun parlamentar care şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate, nu a revenit în funcţie în urma unei decizii a Parlamentului.