Confidenţialitate

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie.

Proiectul va merge la votul final de marţi în forma în care a ajuns la Parlament.

Singurul amendament susţinut în plen, respins cu o largă majoritate, viza doar limitarea explicită a căsătoriei la ”uniunea dintre bărbat şi femeie”, fără ca această uniune să fie pusă la baza familiei în genere.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie va avea următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Deputatul Florin Iordache, fostul ministru al justiției, a anunţat că grupul PSD susţine această iniţiativă.

I-a urmat Ionuţ Simionca, din partea PMP:  ”Cred că trebuie să ne păstrăm valorile creştin-ortodoxe şi cred că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Clar şi răspicat”. Un al treilea grup care şi-a anunţat susţinerea este cel al deputaţilor ALDE.

Varujan Vosganian a spus că această schimbare nu ar reprezenta o încercare de îngrădire a drepturilor nimănui.

L-a contrazis Gabriel Andronache, de la PNL, care a observat că – de pildă – odată confirmată prin referendum, această prevedere ar însemna că o mamă care îşi creşte copilul singură nu va mai fi protejată de o normă constituţională.

Deputatul liberal a amintit, de asemenea, că textul Cartei Drepturilor Omului face o distincţie între dreptul la căsătorie şi dreptul la întemeierea unei familii.

În opinia sa, scopul modificării Constituţiei în ce priveşte definirea familiei este restrângerea drepturilor femeii în România.

Propunerea de modificare este promovată de mai multe asociații neguvernamentale, sprijinite de majoritatea cultelor recunoscute în România.

Așa-numita Coaliţie pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei, prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1.

În actuala formă, acesta prevede că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Astfel, iniţiativa prevede că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Toate inițiativele parlamentare de legiferare a parteneriatului civil au fost pînă acum respinse.

La ultimul recensămînt, aproximativ 800 de mii de cetățeni au declarat că trăiesc în cuplu, deși nu sunt căsătoriți.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie să treacă de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.