Confidenţialitate

CallCenter pentru pacienții care nu găsesc în farmacii medicamentele necesare. Multe femei cu cancer la sân sunt în această situație

Mii de femei din România care au cancer la sân sunt într-o situație dificilă: sunt nevoite să se aprovizioneze cu medicamente din țările vecine – Bulgaria și Ungaria.

Aceasta pentru că tratamentul de întreținere hormonală cu produsul tamoxifen este întrerupt; medicamentul NU se găsește pe piața românească.

Potrivit Asociației Pacienților Cronici din România, 150 de mii de românce sunt în această situație.

Președintele asociației, Cezar Irimia, spune că medicamentele nu se mai găsesc pe piața din cauza politicii de prețuri practicate de Ministerul Sănătății.

(…)sunt prea ieftine și de aceea au luat drumul exportului paralel sau nu se mai justifică economic.  Aceste paciente, dacă au posibilitatea, pot să-l cumpere din Ungaria, Bulgaria, din țările vecine (…). Care nu, aici intră majoritatea pacientelor, n-au decât să aștepte sfârșitul sau ca boala să recidiveze”, a declarat, pentru Europa FM, Cezar Irimia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pentru semnalarea cazurilor de genul acesta, asociația a lansat un serviciu CallCenter.

Pacienții care nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie pot suna la numărul 0310.80.80.90.

Operatorul nostru de la CallCenter va lua legătura cu distribuitorul și producătorul acelui medicament, va rezolva problema punctul a acelui pacient. În continuare, noi vom elabora de la pacienți niște statistici despre problemele cu care se confruntă zi de zi pacienții din România. Este dedicat doar tratamentelor prescrise de medic și care sunt compensate, nu despre tratamente noi”, a explicat Cezar Irimia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cât privește cele 21 de medicamentele noi – care au fost incluse de Guvern pe lista de compensate – , Cezar Irimia spune că pacienții cronici nu au încă acces la acestea pentru că NU a fost elaborate protocoalele terapeutice.