Confidenţialitate

Calitatea aerului în orașele Europei: Bucureştiul, spre coada clasamentului

Bucureştiul ocupă locul 263 într-un clasament cu 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului, potrivit Agenţiei Europene de Mediu.

Oraşe din Suedia, Finlanda şi Portugalia sunt fruntașe în ierarhie.

”Politicile de reducere a poluării au dus la îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa de-a lungul ultimilor 30 de ani. Totuşi, în unele oraşe europene poluarea încă prezintă riscuri pentru sănătate”, potrivit unui comunicat al agenţiei, care invită cititorii să vadă care a fost calitatea aerului în oraşul lor în ultimii doi ani şi să o compare cu cea din alte oraşe din Europa.

Oraşul suedez Umea din Suedia şi Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa.

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen.

127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.

Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.

Agenţia Europeană de Mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.