Călin Popescu Tăriceanu, ales preşedinte al ALDE

Unic candidat pentru funcţia de preşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România, Călin Popescu-Tăriceanu a întrunit susţinerea necesară.

1.065 din cei 1.094 de delegaţi i-au acordat acestuia voturile.

Congresul ALDE s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România s-a fondat în iunie 2015, prin fuziunea Partidului Liberal Reformator (PLR), condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cu Partidul Conservator, condus de Daniel Constantin.

Relaţia dintre cei doi s-a deteriorat după alegerile parlamentare din decembrie 2016, acutizate în martie. Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat, atunci, că se doreşte abandonarea formulei cu doi preşedinţi ai partidului, şi continuarea ‘pe o formulă de conducere unică’.

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Energiei, Toma Petcu, deputații Andrei Gerea și Varujan Vosganian și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, se numără printre vicepreședinții aleşi ai ALDE.

Congresul ALDE, contestat în instanță

Daniel Constantin nu a participat la congres, contestând organizarea acestuia la tribunal. Instanţa a amânat pentru data de 18 mai luarea unei decizii.

Judecătorii au solicitat lista cu membrii Consiliului Naţional ai fostului Partid Conservator, formaţiune care alături de PLR formează ALDE, pentru a se convinge dacă membrii de drept au fost şi cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.

Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei, noul statut al ALDE, precum şi noua conducere rezultată nu vor putea fi validate la Tribunal. Potrivit lui Daniel Constantin, dacă instanţa îi va da dreptate, deciziile luate de congres vor fi anulate.

ALDE a anunţat, într-un comunicat de presă, că Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia lui Daniel Constantin cu privire la suspendarea Congresului Alianţei Liberalilor  şi Democraţilor, motiv pentru care evenimentul se va desfăşura conform programului stabilit de către Delegaţia Permanentă, şi anume în zilele de 21-22 aprilie. În replică, Daniel Constantin a scris pe Facebook că a luat la cunoştinţă de prima decizie a instanţei cu privire la organizarea Congresului în perioada 21-22 aprilie, dar a atacat-o cu recurs, în condiţiile în care evenimentul convocat de Călin Popescu Tăriceanu este unul ‘abuziv’. El a ţinut să sublinieze faptul că „fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul său şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase”.

Nu în ultimul rând, Daniel Constantin a spus că va merge mai departe cu procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS