Confidenţialitate

Calendarul eliminării restricțiilor se va aplica în continuare, anunță premierul Florin Cîțu | AUDIO

Următoarele măsuri vor fi stabilite de Guvern în ședința de joi și se vor aplica de la 1 iunie.

Premierul Florin Cîțu: „Am prezentat un calendar al relaxărilor, 1 iunie, 1 iulie, 1 august, ne ținem de acest calendar. În ședința următoare de Guvern ar trebui să avem, cred că ședința de Guvern o să fie joi sau vineri și în acea ședință vom avea măsurile pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade, vom ajusta acum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, scade dramatic interesul românilor pentru vaccinarea anti-Covid: luni, România raporta doar 57.000 de persoane vaccinate și cu prima doză și rapel. Acum câteva zile, aveam și câte 100.000 de vaccinări pe zi.

Premierul nu e îngrijorat și spune că actuala campanie de vaccinare este una de succes. Jurnaliștii au insistat cu întrebări pe acestă temă:

„Vedem că avem cifre foarte bune în ceea ce provește reducerea ratei de pozitivare. Accelerarea campaniei de vaccinare pe care am făcut-o în ultima perioadă a avut rezultate, valul 3 vedem că a dispărut. (…) Nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe, 1 iunie, 1 iulie, 1 august.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Premierul a venit cu explicații și în privința declarațiilor făcute luni de șeful PNL.

Ludovic Orban spunea că, în viitor, vaccinurile anti-Covid ar putea fi contra-cost. Premierul a spus, din nou, că această variantă nu este luată în calcul acum de Guvern și că prioritatea este organizarea de noi campanii locale de vaccinare. Se vor face și mai multe maratoane și caravane în zone rurale a mai spus șeful Guvernului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România are acum peste 4.100.000 de persoane vaccinate în total – și cu o doză și cu rapel – și peste 1 milion de persoane care au trecut prin boală.

În funcție de zonă, gradul de imunitate variază între 30 și 45%, apreciază coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul militar Valeriu Gheorghiță.