Confidenţialitate

Cafeaua scade riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat vreme de peste 12 ani

Persoanele care obișnuiesc să bea cafea ar putea avea o speranță de viață mai ridicată și un risc mai mic de boli cardiovasculare, arată un amplu studiu din Marea Britanie. Cel mai mare impact a fost măsurat în cazul persoanelor care consumă două-trei cești zilnic.

La cercetarea la care au participat aproape 450.000 de persoane, s-au analizat legăturile dintre tipurile de cafea și bătăile neregulate ale inimii, bolile cardiovasculare și deces.

Oamenii de știință din Australia au folosit date din studiul UK Biobank, pentru care au fost recrutați adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, scrie Bloomberg.

Participanții au completat un chestionar în care erau întrebați câte cești de cafea beau în fiecare zi și dacă obișnuiesc să bea cafea instant, măcinată sau decofeinizată.

Analizând datele adunate vreme de peste 12 ani, cercetătorii au constatat că persoanele care beau cafea au o probabilitate de deces mai scăzută decât cei care nu consumă această băutură.

Riscul a scăzut cu 11%, 14% respectiv 27% în cazul sortimentelor instant, decofeinizată și măcinată.

Cele mai multe beneficii au fost raportate în cazul persoanelor care beau 2-3 cești de cafea zilnic lucru care sugerează că un consum ușor până la moderat ar trebui considerat ca făcând parte dintr-un stil de viață sănătos, spun cercetătorii.

„Cofeina este cel mai cunoscut constituent al cafelei, dar băutura conține peste 100 de componente biologic active. Este probabil ca acești compuși necafeinizați să fie responsabili pentru relațiile pozitive observate între consumul de cafea, bolile cardiovasculare și supraviețuire”, explică autorul studiului, profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute, Australia.

Citește și: Cea mai scumpă cafea din Europa Centrală şi de Est se bea la Bucureşti

Foto: Shutterstock