Confidenţialitate

Cabinetul Orban, decis să adopte noi măsuri pentru controlul epidemiei

Guvernul este hotărât să nu permită intrarea în weekend fară măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus.

Cabinetul condus de Ludovic Orban va adopta fie o hotărâre de guvern, fie o ordonanță de urgență în ședința de joi, dacă până atunci va fi clar că proiectul de lege privind instituirea stării de alertă nu va fi în vigoare începând de vineri.

Surse guvernamentale au declarat – pentru Europa FM – că Executivul așteaptă acum răspunsul Curții Constituționale de miercuri la sesizarea Avocatului Poporului referitoare la „starea de alertă” prevăzută Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Avocatului Poporului a reclamat că sintagma nu este definită clar, iar restrângerea temporară a unor drepturi poate căpăta caracterul unei îngrădiri permanente.

De asemenea, Guvernul vrea să vadă forma pe care o va da majoritatea parlamentară condusă de PSD proiectului de lege privind instituirea stării de alertă pe care Executivul l-a trimis luni la Parlament.

Deja, proiectul a fost modificat substantial marți de senatori, iar miercuri se va decide forma finală la Camera Deputaților.

În funcție de hotărârile CCR și ale Parlamentului este posibil ca Guvernul, prin instituțiile subordonate, să nu mai aibă nicio pârghie de sancționare a celor care nu respectă măsurile de distanțare și deplasare în acest weekend.

Joi este programată ședință de Guvern, așa că este posibilă adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă măsurile obligatorii pentru populație.

După ședință, joi seară, Comitetul pentru Situații de Urgență se întruni și apoi va anunța populația cum se poate deplasa și unde până ce intră în vigoare, luni probabil legea privind intrarea în stare de alertă.