Buzău: Pești morți pe râul Călmățui, în zona localității Smeeni

Posibilă poluare pe un afluent al Dunării, pe raza comunei buzoiene Smeeni.   Localnicii au descoperit peşti morţi, într-o zonă în care debitul apei este mai mic şi au alertat autorităţile.

Oamenii au fost avertizaţi să nu consume peşte şi nici să nu îl folosească drept hrană pentru animale.

Localnicii din comuna Smeeni au descoperit peştele mort şi au semnalat acest lucru autorităţilor locale care, la rândul lor, au sesizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit relatărilor de la faţa locului, primii peşti morţi au fost descoperiţi zilele trecute de localnici, pe un tronson al râului Călmăţui unde debitul este mai scăzut.

Unii locuitori ai comunei Smeeni au adunat peşte din apă şi l-au dus acasă pentru a hrăni animalele.

Ulterior, autorităţile i-au avertizat că peştele ar putea fi infestat şi este periculos să fie consumat. Pentru că între timp, apa şi-a modificat aspectul şi a apărut şi un miros suspect, în această dimineaţă, responsabili ai mai multor instituţii s-au deplasat la faţa locului pentru a preleva probe din apă, dar şi peşte mort pe care l-au trimis la analize.

Mai multe instituţii, printre care Garda de Mediu, Apele Române, Direcţia Sanitar Veterinară şi Agenţia de Mediu fac verificări pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Responsabilii de la Apele Române spun că au avut încă de vineri sesizări privind mortalitatea piscicolă, dar deşi au trimis echipe de inspectori în două rânduri, nu au descoperit vreo poluare.

Pe de altă parte, în apă există încă faună ceea ce ar putea acredita ideea că doar peştii mai puţin rezistenţi au murit din cauza lipsei de oxigen din apă sau a eventualei prezenţe a unor substanţe periculoase. Până când autorităţile vor avea rezultatele analizelor de laborator, oamenii au fost sfătuiţi să nu pescuiască în zonă şi nici să nu îşi mai lase păsările sau animalele libere pentru a intra în contact cu apa din râu.

Sursă foto: Facebook/Macovei Ion

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS