Confidenţialitate

Bursele americane încep ziua în cădere liberă

Bursele americane au deschis şedinţa de tranzacţionare de la New York în cădere liberă joi, după ce Donald Trump a anunţat că toate zborurile din UE către SUA vor fi suspendate pentru 30 de zile din cauza pandemiei de coronavirus.

Principalii indici bursieri americani s-au prăbuşit la deschidere cu peste 7% după un picaj similar suferit la începutul săptămânii.

Evoluţia de la New York este în tendinţă cu mersul burselor asiatice şi europene, care au scăzut masiv joi şi la începutul săptămânii. Indicele Dow Jones se tranzacţiona în scădere cu peste 1.700 de puncte, sau 7,2%, înainte de întreruperea tranzacţionării.

Astfel, tranzacţionarea a fost suspendată joi timp de 15 minute pentru a doua oară în această săptămână şi reluată ulterior după ce un soft care menit să oprească prăbuşirea preţurilor s-a activat.

Scăderea de luni a fost cea mai mare de la criza financiară din 2008 încoace, după ce temerile privind o recesiune globală au fost amplificate de răspândirea coronavirusului şi prăbuşirea de peste 20% a cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis ziua cu scăderi masive, de 6% pentru cei nouă indici, în tendinţă cu bursele europene, care se îndreptau spre ce mai proastă zi din ultimii zece ani în condiţiile în care pierderile erau şi de peste 10% pentru bursa de la Paris şi cea de la Frankfurt.

Volatilitatea extremă a dominat ultimele două săptămâni de pe pieţele bursiere internaţionale în condiţiile în care efectele economice ale coronavirusului sunt încă neclare, iar aşteptările la o revenire rapidă devin din ce în ce mai nerealiste.

Suspendarea zborurilor dinspre UE intră în vigoare vineri, la miezul nopţii, şi se aplică ţărilor din spaţiul Schengen. Interdicţia nu se aplică Marii Britanii, care a ieşit la finalul lunii ianuarie din UE.

Restricţia anunţată de Trump ar putea costa economia americană peste 3 miliarde de dolari, a avertizat joi US Travel Association, organizaţia care reprezintă industria de turism şi călătorii.