Confidenţialitate

Bursa de la Shanghai a scăzut din nou. Piețele europene dau semne de revenire

Marile burse asiatice au deschis și astăzi pe minus, după ce ieri s-au înregistrat scăderi record ale valorilor tranzacțiilor. Atfel, în China, Bursa de Shanghai a înregistrat la deschidere o scădere de 6,4 la sută și a închis în scădere cu 7,6%, înregistrând cel mai grav declin pe parcursul a patru zile după 1996, din cauza temerilor investitorilor că Guvernul de la Beijing abandonează măsurile de susţinere a pieţei financiare. De asemenea, Bursa de la  Tokyo a coborât cu 4%.

În schimb, bursele din Europa au deschis în creștere.

La București, Bursa de Valori a înregistrat dimineață o scădere cu aprovimativ 2 la sută a indicelui BET, adică cel care indică valoarea celor mai importante 10 acțiuni. Cele mai tranzacționate acțiuni au fost: BRD, Banca Transilvania și Romgaz.

Criza de pe bursele mondiale a început și continuă să fie influențată de evoluția economiei chineze. Directorul editorial al cotidianului Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc, explică dezastrul bursier din Asia prin faptul că investitorii s-au bazat prea mult pe acțiuni și prea puțin pe investiții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Cristian Hostiuc spune că dacă bursele nu își vor reveni, banii vor deveni tot mai scumpi, așa cum s-a întâmplat și în 2008. Pentru România, asta înseamnă, că în cel mult trei luni, actualul echilibru economic s-ar putea evapora.  Iar asta va duce la imposibilitatea majorării salariilor și reducerii TVA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: oceanfishing/ Shutterstock