Confidenţialitate

Buna Vestire cu pește mai scump. Prețurile au crescut cu 23% față de anul trecut | AUDIO

Peștele a ajuns să fie tot mai scump. Prețurile sunt descurajante pentru cei care vor să cumpere pește pentru grătar sau pentru borș. Sâmbătă, pe 25 martie, creștin-ortodocșii și catolicii marchează Buna Vestire și este dezlegare la pește pentru cei care țin post.

Peștele proaspăt este mai scump față de acum un an cu 23%. Iar în februarie își continuase creșterea, cu încă 3% în plus la prețuri față de ianuarie.

Conservele și alte produse din pește costă mai mult față de anul trecut cu 16%, iar în februarie își continuau scumpirea, cu încă un procent și jumătate față de ianuarie.

Aceste scumpiri nu se domolesc, dar românii țin la tradiția ca de Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie, să consume pește, remarca și Mihaela Bilic, realizatoarea emisiunii „Frecvența Gustului” la EuropaFM:

„Peștele este un aliment extrem de important pentru echilibrul nostru alimentar. Ca dovadă, și religia ne îndeamnă să mâncăm. Alegeți sortimentul, că este proaspăt, că este congelat că este românesc sau este de import, important este să-l avem în alimentație, contribuie la echilibru și la sănătatea noastră și ce conține peștele nu găsim în carne.”

În ofertele magazinelor, kilogramul de pește costă între 30 și 40 de lei pentru doradă, aproape 40 de lei pentru păstrăvul proaspăt, trece de 50 de lei când vine vorba despre șalăul de Nil file și poate ajunge până la 80 de lei în cazul somonului file.

Produsele la conservă constă, în medie 5-6 lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ursula von der Leyen a anunțat suplimentarea sumelor cu care vor fi despăgubiți fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina