Confidenţialitate

Bulgaria: Numărul vaccinărilor a crescut, după ce guvernul a renunțat la imunizarea în etape

Numărul de vaccinări este în creștere în Bulgaria, după ce autoritățile au renunțat la strategia de vaccinare pentru COVID care prevedea mai multe etape, cum se întâmplă și în România.

În weekenduri, centrele de vaccinare sunt deschise non-stop.

Măsurile vin după ce premierul semnala că doar 10% dintre persoanele care au cerut să fie vaccinate s-au și prezentat la centrele de vaccinare.

Înainte de a schimba strategia, Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra, adică puteau fi vaccinate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, angajaţii din domeniul securităţii şi din domenii considerate esenţiale.

Ministerul bulgar al Sănătăţii a dispus recent ca oricine să se poată programa de-acum înainte, iar la sfârşit de săptămână centrele de vaccinare să fie deschise 24 de ore din 24.

De asemenea, Bulgaria a decis folosirea tuturor dozelor de vaccin disponibile, fără să mai constituie rezerve pentru rapel.

Și asta în condițiile în care Guvernul de la Sofia anticipează o creştere a livrărilor de vaccin în luna martie. Cea mai mare cantitate comandată de guvernul bulgar este din cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.

La rândul său, premierul Boiko Borisov a spus că echipele mobile de vaccinare ar urma să ajungă la oamenii din localități izolate – în timp ce ministrul sănătăţii Kostadin Anghelov a asigurat că se iau măsuri de organizare în acest scop.