Bulgaria: Incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare

Scrutinul va avea loc pe 12 mai

Pentru cele 240 de fotolii din Legislativul țării vecine candidează peste 7.000 de candidați din 45 de partide politice, precum și 3 candidați independenți.

Potrivit sondajelor de opinie, partidul de centru-dreapta, al fostului premier Boiko Borisov, are un avans de 2 până la 5 procente faţă de Partidul Socialist Bulgar, al lui Serghei Stanişev.

Analiştii consideră însă că, indiferent care dintre cele 2 partide va câștiga, nu va reuși să formeze o majoritate guvernamentală, iar în acest caz, formarea unui cabinet rămâne incertă.

Doi dintre cei 3 candidați independenți se află în arest preventiv, scrie presa de la Sofia.

Unul se află după gratii după ce, la începutul anului, a încercat să tragă cu un pistol în liderul unei Mișcări pentur Drepturi și Libertăți.

Cel de-al doilea, fost consilier local la Varna, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru proxenetism și poate candida pentru că a făcut recurs la această decizie.

Scrutinul legislativ are loc după ce, la 20 februarie, premierul Boiko Borisov a depus demisia guvernului său pe fondul unor proteste sociale de amploare împotriva facturilor mari la energie electrică.