Bulgaria, condamnata la CEDO

Bulgaria a lasat sa moara 15 copii cu deficiente.

Tinerii cu deficienţe fizice şi mentale au fost lăsați să moară de foame şi de frig într-un cămin în iarna 1996-1997, au considerat judecătorii Curții Europeane a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, într-o iarnă rece și în contextul unei crize economice, 80 de copii, internați într-un cămin, au suferit din cauza lipsei hranei, medicamentelor şi a bunurilor de primă necesitate. Centrul respectiv nu avea medic și era inaccesibil din cauza zăpezii. 15 dintre acești tineri au murit.

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că autorităţile bulgare nu au adoptat măsurile necesare pentru a preveni decesele, deşi cunoşteau ‘riscurile reale şi iminente la adresa vieţilor acestor copii. Directorul centrului a alertat oficialii de la Sofia în repetate rânduri asupra gravității situației, însă fără niciun rezultat.

CEDO a condamnat Sofia la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro fiecăruia dintre cei doi părinţi cărora le-a admis ca întemeiate plângerile în acest caz.

Această decizie poate fi supusă reexaminării de către instanţa supremă a Curții Europene a Drepturilor Omului în termen de trei luni.