Confidenţialitate

Bulgaria are un nou prim-ministru. Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, este absolvent al Universităţii Harvard | AUDIO

Kiril Petkov a fost votat de 134 din cei 240 de membri ai legislativului de la Sofia, după ce a reuşit să alcătuiască o coaliţie guvernamentală formata din patru partide.

Noul guvern îşi preia mandatul după opt luni de impas politic şi două guverne interimare, după un deceniu în care premier a fost Boiko Borisov.

Liderul partidului Continuăm Schimbarea, Kiril Petkov, va conduce o coaliţie guvernamentală inedită, alături de socialişti, partidul antisistem ‘Există un Astfel de Popor’ şi formaţiunea de centru-dreapta Bulgaria Democratică, sub motto-ul „toleranţă zero faţă de corupţie”.

Înaintea alegerii sale în funcţia de prim-ministru, el le-a cerut tuturor parlamentarilor să susţină schimbările necesare pentru a reforma sistemul judiciar.

Petkov a promis totodata o creştere  economica de peste 5% din PIB şi recuperarea întârzierilor faţă de economiile occidentale.

Cabinetul său va trebui să facă față majorarii preţurilor energiei  și ratei mici de vaccinare anti-COVID-19.

Kiril Petkov își mai propune intensificarea discuţiilor cu Macedonia de Nord pentru soluţionarea disputei istorice care a determinat Sofia să blocheze începerea negocierilor de aderare între autorităţile de la Skopje şi Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Sursa foto: Facebook / Kiril Petkov

Citește și: Ucraina: Peste 100.000 de soldați ruși sunt masați la graniță. Liderii militari ucraineni au temeri în privința unui atac | AUDIO