Confidenţialitate

Bugetul Uniunii Europene, în impas. Ungaria și Polonia nu sunt de acord cu cerințele impuse | AUDIO

Liderii europeni discută joi despre impasul provocat de refuzul Ungariei și al Poloniei de a da undă verde bugetului multianual al Uniunii și planului de redresare.

Oficialii nu se așteaptă să ajungă la o înțelegere săptămâna aceasta, transmite Reuters.

Liderii europeni se reunesc în videoconferință. Nefiind o discuție față în față, șansele ca să ajungă la un accord cu Polonia și Ungaria nu sunt foarte mari în acest final de săptămână, transmite un oficial European agenției de știri Reuters.

Ungaria și Polonia au refuzat să spriine bugetul multianual și planul de redresare pentru că fondurile europene ar urma să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Ambele state sunt acuzate la nivelul Uniunii Europene că nu respectă independența justiției, a presei și a organizațiilor neguvernamentale, motiv pentru care, dacă bugetul European trece în forma actuală, Ungaria și Polonia riscă să piardă zeci de miliarde de euro.

În apărarea lor, ambele state au invocat dubla măsură în Uniunea Europeană, spunând că ar trebui să fie lăsate să conducă după principiile proprii.

Pentru că Polonia și Ungaria refuză să susțină bugetul și planul de redresare, Olanda a anunțat că nu va susține nici ea aceste cadre financiare în lipsa acordului tuturor țărilor member ale UE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu