Confidenţialitate

Bugetul UE nu poate fi rectificat din cauza României. Suntem ultima țară care nu a adoptat o directivă

Bugetul Uniunii Europene nu poate fi rectificat de Comisia Europeană din cauza României. Parlamentul de la București nu a reușit să adopte o directivă a Consiliului European, din cauză că senatorii și deputații au chiulit de la serviciu.

România este singura țară din Uniunea Europeană care nu a ratificat această decizie. În aceaste condiții Comisia Europeană nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE.

Premierul Dacian Cioloş a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare în care cere urgentarea adoptării în plenul comun a directivei respective.

Pentru adoptarea documentului e nevoie de prezența a cel puțin două treimi dintre parlamentari. Documentul a fost amânat de patru ori din cauza lipsei de cvorum în Parlament.

Un nou vot pe aceste proect de lege ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. E vorba de ratificarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE, Euratom privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020.

În scrisoarea trimisă Parlamentului, Dacian Cioloş atrage atenţia că Ministerul Finanţelor a transmis încă din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei decizii.

”Precizăm că ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului  că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu 30 septembrie 2016”, se arată în scrisoarea premierului.

Dacian Cioloş mai scrie că, atât Comisia Europeană, cât şi statele membre i-au cerut României, în nenumărate rânduri, adoptarea acestui document.

”Mai mult, preşedinţia slovacă a anunţat că intenţionează să facă demersuri suplimentare în acest sens, prin transmiterea unor scrisori către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului”, mai scrie Dacian Cioloş în scrisoare.

În ultima ședință a Biroului Permanent reunit, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că acest proiect s-a mai aflat pe ordinea de zi a Plenului reunit pe 22 martie, 11 aprilie, 4 mai și 22 iunie.

În cadrul ședinței, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, le-a cerut parlamentarilor să ia în calcul votarea cât mai repede a acestei decizii.

Există o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, întrucât suntem ultimul stat care nu a ratificat această decizie, Comisia Europeană neputând să propună rectificarea de buget, iar statele membre neputând să contribuie la bugetul Uniunii Europene”, a declarat Ciprian Bucur.

Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că este ”o problemă de cvorum”.

Luni, la ora 14.30, este programată şedinţa plenului reunit al Parlamentului la care va participa şi premierul Dacian Cioloş pentru prezentarea unui raport privind situaţia economiei naţionale.